29 Ağustos 2008 Cuma

Ramazan Hazırlıkları

11 ayın sultanı Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kaldı. Dünyanın bir çok yerinde Müslümanlar, Ramazan ayı için hazırlıklar yapıyor.


Kosova’nın ikinci büyük kenti olan ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan Prizren’de halk, Ramazan ayına haftalar öncesinden hazırlanıyor. Kenti kuşbakışı gören kale, Sinan Paşa Camisi, Kırık Cami, Mehmet Paşa hamamı, taş köprü ve çeşmeleriyle tipik bir Osmanlı kentinin havasını yansıtan Prizren’de Ramazan ayından önce dar sokakları çevreleyen duvarlara badana yapılıyor ve evler temizleniyor. Kosova Savaşı’nın yaralarını sarmakta büyük ilerleme kaydeden, umutların yitirilmediği kentte Ramazan ayı boyunca camiler dolup taşıyor.
Hollanda’dan gelen misafirlerini ağırlayan Prizrenli Fişekçi ailesinin evi aslında tarihi bir konak. İftar hazırlıkları yapılırken, beş üyeli aile, evin bahçesindeki iftardan sonra konuklarıyla birlikte çaylarını yudumluyor ve Ramazan sohbetleri yapıyor.
Ve Ramazan’ı karşılaşama hazırlanan bir diğer ülkede Hindistan. Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta’da Ramazan ayı sevinçle karşılanıyor. Ülkenin önemli tarihi ve kültürel merkezlerinden biri olan ve komünizmle yönetilen Kalküta’nın 15 milyonu bulan nüfusundan 4 milyonu Müslüman. Kentte Ramazan deyince ise akıllara, iftarda yenen, tavuk, pirinç ve bol baharatla yapılan yöresel Biryani yemeği geliyor.
50 bin Müslümanın yaşadığı Tayvan’daki Müslümanlar, ramazanı azınlık olmanın getirdiği zorlukları da yaşayarak geçiriyorlar. Tayvanlıların normal hayatlarına devam ettiği, sokaklarda yiyip içtikleri ramazan ayında, Müslümanların dışarıda ramazan atmosferini hissetmeleri doğal olarak zorlaşıyor. İftar yemeklerinin verildiği camilerin müdavimlerini yabancı öğrenciler ve işçiler oluşturuyor. Camilerdeki iftarda genellikle Çin mutfağının yemekleri servis ediliyor. Oruç açıldıktan sonraysa teravi namazı kılınıyor.

Hiç yorum yok: